Bedenk goed wat je met je overwaarde doet.

Overwaarde. Een mooi iets. Je kan het gebruiken om groter te gaan wonen, om je huis te verduurzamen of gewoon voor een vakantie. De keuze is reuze en helemaal aan jou (en een beetje aan de bank) om te bepalen wat je ermee doet. Wij kiezen ervoor om de overwaarde te gebruiken voor de eerste stappen naar een vrijer leven. Een vrijer leven betekend voor ons meer rust. Rust in de omgeving, financieel en in werk. Een vrijer leven betekent dromen waar kunnen maken. Best ingewikkeld hoor, maar ik zal onze keuze proberen samen te vatten.

 

In een favoriet tv programma van mij: ‘Voor hetzelfde geld’ zoeken stadse huizenzoekers naar een huis buiten de Randstad. Natasja Froger laat deze huizenzoekers het ene pareltje na het andere pareltje zien op het platteland. Ik verbaas mij iedere keer weer over het feit wat deze mensen in bijvoorbeeld de Achterhoek kunnen kopen aan woonruimte voor inderdaad hetzelfde geld. De overwaarde uit de huidige woning van deze huizenzoekers wordt tijdens het programma met veel plezier ingezet om zo’n groter pareltje te kunnen aankopen.

 

Doorgaans wordt het normaal gevonden dat je bij een verhuizing in je ‘wooncarrière’ een stap vooruit doet, zoals de stadse huizenzoekers dat doen in het programma ‘Voor hetzelfde geld’.  Meer ruimte, grotere keuken, een kantoor aan huis, een kamertje extra. Een stapje vooruit in de wooncarrière lonkt ook naar ons. Wij gaan ook verhuizen van de Randstad naar het platteland. Ondanks de gekte op de woningmarkt en de stijgende huizenprijzen zijn deze pareltjes daar nog steeds voor hetzelfde geld te vinden. Een vrijstaande woning met wat extra tuin. Niet verkeerd zou ik zeggen. Financieel gezien zouden wij deze stap kunnen maken maar aan zo’n leuk huis hangt ook een groter prijskaartje met iedere maand hoge vaste lasten. Dat stapje vooruit betekent ook dat wij meer overwaarde moeten inleggen om dat te kunnen betalen. En laat het nou net zo zijn dat wij de overwaarde willen gebruiken voor de eerste stappen naar een vrijer leven.  

 

De overwaarde dus…. Een hoop geld waar veel mogelijk mee is. En met deze mogelijkheden willen wij meer rust creëren, wat dus een vrijer leven betekend. Over deze mogelijkheden hebben wij lang nagedacht. Een grote wens van ons is om te gaan ondernemen. Een bedrag om te starten zou helpen om onze passie en werk te kunnen combineren in de toekomst. Ook financiële onafhankelijkheid klinkt ons heel fijn in de oren. Niet meer afhankelijk zijn van een werkgever en het maandelijkse loon dat binnen moet komen. Ook daar willen bij op in gaan zetten door te gaan investeren en passief inkomen te creëren.

Een hoop ideeën dus. Met deze ideeën willen laten zien dat je met je overwaarde meer kunt doen dan alleen een groter huis kopen. Het kan ook een stap zijn naar een vrijer leven. Bedenk dus goed wat je met je overwaarde doet.

 

 

 

Kijk wel even goed naar wat in jou situatie het meest voordelig is. Er kleven ook altijd nadelen aan wanneer je de overwaarde niet voor een nieuwe hypotheek gebruikt. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0