Huizenjacht

Van de Randstad naar het platteland verhuizen is niet uitzonderlijk meer. Tijdens onze korte zoektocht naar een huis in Overijssel hebben wij van meerdere makelaars begrepen dat het inmiddels meer regel dan uitzondering begint te worden dat Westerlingen naar het platteland vertrekken. In de stad een huis kopen is bijna onmogelijk en een groter huis voor een mooiere prijs begint voor steeds meer mensen interessant te worden. Sterker nog…een makelaar liet mij tijdens een bezichtiging weten dat zij haar hart vasthoud wanneer er een Westerling voor een bezichtiging komt (zou zij haar hart ook vastgehouden hebben toen ik binnen stapte?). Ze zei letterlijk: ‘Wij zijn huiverig voor de mensen die uit de Randstad komen, want zij zijn in staat om alle andere bieders met een heel hoog bod aan de kant te schuiven’.

 

Nu zijn wij dus zelf van die Westerlingen. Kennelijk hebben wij nogal wat macht in handen. De macht van onder andere het hebben van flinke overwaarde. Onze beslissing om weg te gaan uit de Randstad heeft te maken met het waarmaken van onze dromen. Het vinden van rust en om onze passie en ondernemen te kunnen combineren. De overwaarde uit onze woning kunnen wij goed gebruiken om daar de eerste stappen in te maken. Maar nu al die Westerlingen een behoorlijke stempel op de Oosterse huizenmarkt drukken komt het geld dingetje toch wat in gevaar en zal er toch overwaarde ingezet moeten gaan worden. De huizenprijzen worden flink opgedreven en over de vraagprijs heen bieden is een moetje geworden.
En funda.nl is verraderlijker dan ooit. Wanneer een huis daar voor een leuke prijs aangeboden wordt mag je ervan uitgaan dat je zeker 10% van de vraagprijs meer kwijt zal zijn (als je al geluk hebt).

 

Wij hadden besloten niet mee te doen aan de gekte. Gek zijn wij al van onszelf, dus ons hierbij ook nog gek te gaan gedragen leek ons niet zo’n goed idee. Maar na het bezichtigen van de eerste huizen, merkten wij toch al heel snel dat er bijna geen keuze meer is. Als je echt het huis in je bezit wil krijgen, zal je flink in de buidel moeten tasten. Eerlijk is eerlijk…..het gebruiken van de macht van onze overwaarde begint steeds aantrekkelijker te worden. We beginnen ons daardoor toch wel wat gekker te gedragen.

 

Ik heb zelf de crisis nog op mijn netvlies staan. En eerlijk gezegd ben ik daar nog steeds huiverig voor. De waarde van de huizen kelderden zo extreem dat vele hypotheken onder water kwamen te staan en het risico groot was dat je met een enorme schuld bleef zitten op het moment dat er verhuisd ging/moest worden. Ik vraag mij dan ook af of Nederland wellicht nog een keer getroffen gaat worden door zo’n soortgelijke crisis. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat de huizenprijzen nog wel een tijd blijven stijgen. Het tekort aan woningen is groot en zal niet snel opgelost worden. Wat nu als de prijzen de komende jaren blijven stijgen? Zou het dan zo kunnen zijn dat de aankoop van een huis  alleen nog voor de elite weggelegd zal zijn? Hoe kom je dan nog als starten of huurder aan een huis? Ik denk dan aan mijn dochters. Ook zij zullen ooit starters zijn. Is het wellicht verstandig om nu een heel groot huis te kopen met het idee dat onze dochters misschien nog wel jaren bij ons zullen wonen? Weten doen wij het niet en moeten het doen met de kennis die wij nu hebben.

 

 

Toch hoor ik in mijn hoofd elke keer het stemmetje dat zich afvraagt of de huizen deze prijzen wel waard zijn. Mijn conclusie is toch vaak nee. Een dak boven je hoofd is daar in tegen wel elke prijs waard. Dat hebben wij gelukkig nog steeds, dus in die zin hebben wij geen haast. Nu hebben wij het geluk dat wij een goed huis hebben, dat qua waarde mee zal stijgen (of weer zal dalen) met de markt. Het blijft een vestzak – broekzak verhaal. Wel is het zo dat wij een huis meer waard vinden op het moment dat wij in het huis al een start kunnen gaan maken met het combineren van onze passie en werk. Denk dan aan een kantoor aan huis en opslagruimte. Dat wij een gedeelte van de overwaarde moeten gaan inzetten is geen twijfel meer over. Wij hebben wel nog steeds de keuze over hoeveel overwaarde wij gaan inzetten en dat zal niet alles zijn. Belangrijker is dat dat wij onze dromen kunnen gaan waarmaken. Het huis komt er wel, daar maak ik mij geen zorgen over. Misschien moet je op het moment wel een beetje gek zijn om aan een huis te komen. En een lange adem hebben…. En dat hebben wij, gelukkig.