Van je passie je werk maken.


De meesten van ons hebben al vroeg in hun leven een beslissing moeten nemen over welk carrière pad je zou willen bewandelen. Maar zeg eens eerlijk? Is het echt mogelijk om al zo vroeg in je leven daar een beslissing over te nemen? Als ik terug kijk op mijn eigen jeugd heb ik allerlei ideeën gehad. Dierenarts, bij de politie, verzorger van de olifanten in Artis (want ik zou er wel even voor zorgen dat die olifanten voorzien zouden worden van een groter verblijf) maar wist eigenlijk nooit echt wat ik nu leuk vond. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op basisschool leerkracht. Wat daar de precieze reden van was weet ik nog steeds niet, maar ergens zal het mij aangesproken hebben. Na mijn stages kwam ik er echter achter dat dit toch niet helemaal mijn ding was en heb ik uiteindelijk gekozen voor Pedagogiek omdat ik met dit diploma meerdere kanten op zou kunnen. Ik moest immers toch iets kiezen....
Zo ook mijn man Ivo. Ook hij heeft al vroeg in zijn jeugd een keuze moeten maken en koos voor de Proces Industry. Hij volgde daarmee het voorbeeld van zijn vader en opa, zonder echt te weten of dit nu het beroep was wat hij echt leuk zou vinden om te doen. Wat weet je nu eigenlijk op die leeftijd over het leven en wat er nu werkelijk bij je past en waar je talenten liggen?

Het begeleiden van processen bleek gelukkig toch wel iets te zijn wat hij interessant vind om te doen, maar na een lange tijd daar in deze branche gewerkt te hebben, kwam steeds vaker de vraag of de uitoefening van dit beroep haalbaar zal zijn tot zijn 70ste of langer. Daarbij ontstond er o.a. wrijving toen het hebben van een vast contract toch niet zo vast bleek te zijn. Het was vervelend te beseffen dat één persoon over je loopbaan kan beslissen en alles stil kan doen laten staan. Hij haalde steeds minder plezier en energie uit zijn werk. Loondienst begon steeds minder aantrekkelijk te worden. Ook had Ivo het gevoel dat hij bepaalde talenten onbenut liet en deze talenten op een andere manier in zou kunnen zetten. Maar wat zou dan een alternatief kunnen zijn? Wij zijn toen nagegaan wat hij nou echt leuk vindt om te doen. Al snel vond hij zijn antwoord in Whisky. Zijn vader heeft hem jaren geleden kennis laten maken met dit drankje. In 2019 heeft hij samen met z’n vader een whisky tripje gemaakt naar Scotland. Daar is de liefde ontstaan voor deze drank. Een drank met een verhaal, een lang proces en aparte smaak en geur. Je moet er maar van houden….

 

En dat doet Ivo dus. Hij vind Whisky fascinerend. De beslissing om iets te gaan doen rondom deze drank was snel gemaakt. Maar wat precies? Dat was nog best lastig. De wet en regelgeving van sterke alcoholische dranken is streng. Hij is begonnen met research te doen en kwam er snel achter dat het certificaat sociale hygiëne nodig zou zijn als hij meer zou willen doen in de  whisky business dan enkel de consumptie daarvan. Als een malle heeft hij zijn neus weer in de boeken gestoken om dat certificaat te behalen. Ook moest hij wat meer kennis op gaan doen over whisky. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk. En eerlijk is eerlijk….er valt best wel veel te vertellen over whisky. Om zich de kennis eigen te maken heeft hij een cursus gevolgd. Hij mag zichzelf nu Whisky Ambassador noemen.  

 

Inmiddels weet hij wat hij wil gaan doen in de Whisky business. Maar voordat hij daarmee kan gaan starten, moeten wij als eerst verhuisd zijn. En daarbij is hij niet lang geleden aan zijn nieuwe job begonnen (ivm de verhuizing) en heeft al zijn focus daar nodig. Wanneer de verhuizing erop zit, kan hij rustig aan gaan beginnen met het combineren van zijn passie en ondernemen. Voor nu naast zijn huidige werk. Dat zal pittig worden, maar omdat hier zijn passie ligt zal hij het avontuur met veel plezier aangaan. 

lees hier meer over:

Reactie schrijven

Commentaren: 0