Volg de huizenjacht.

Ik ben met dit blog en de website begonnen om andere mensen te inspireren in het bewandelen van de weg naar een vrijer lever. Verhuizen van de Randstad naar het platteland is voor ons de eerste stap richting dat vrijere leven. Onze overwaarde uit onze huidige woning willen wij gebruiken om dat vrijere leven te creëren. Op het moment van schrijven (26 mei 2021) zijn wij net 1,5 maand gestart met de huizenjacht. In mijn eerdere blogs heb ik weinig beschreven over hoe de jacht tot dan toe verliep. Dit omdat ik nogal bijgelovig ben en ik altijd het idee heb dat het ongeluk brengt wanneer andere mensen weten wat je aan het doen bent. Noem het gek, want dat is het waarschijnlijk ook. Maar ook erg hardnekkig en lukt het mij nog niet om van deze overtuiging af te komen. En daarbij dacht ik ook dat dit stuk van ons verhaal niet veel interesse zou wekken bij anderen. Dat blijkt niet zo te zijn. Naar aanleiding van vragen over de huizenjacht en dat deze kant van het verhaal toch wel gemist wordt in mijn blog, werk ik alles wat wij intussen meegemaakt hebben met terugwerkende kracht bij. Ik blijf dit dus met terugwerkende kracht doen en het zal dus nooit helemaal up to date zijn, maar als wij een huis hebben zal het snel te lezen zijn. 

26 april 2021

 

Inmiddels werkt Ivo al 3,5 week bij zijn huidige werkgever. Zijn proefperiode zit er bijna op. De huizenjacht kan bijna beginnen, want pas na de proefperiode van een maand kan er een hypotheek aangevraagd worden. Vaak krijg ik de vraag of wij al aan het kijken zijn naar huizen. Nee, dat zijn wij nog niet. Ik ben namelijk nogal snel geneigd om al via het plaatje op funda.nl verliefd te worden op een huis. Dat is niet handig gezien de huizen echt als warme broodjes verkocht worden en omdat wij nog niet kunnen handelen.  We gaan dus pas kijken als wij ook werkelijk kunnen handelen. Die tijd is dus aangebroken. Aankomende week hebben de meiden meivakantie en vertoeven wij een weekje in Markelo (in het chaletje van mijn vader). Ik zou mijzelf niet zijn als ik de week niet gelijk volgestopt zou hebben met bezichtigingen. Deze week willen wij gebruiken om te oriënteren. Wat staat er te koop? Hoe snel gaat de markt? Welk stad of dorp past bij ons. Het lijkt ons goed om wat makelaars te spreken en meer te ontdekken. Een drukke vakantie dus.

29 april 2021

 

Vandaag is onze makelaar weer langs geweest. De laatste keer was in oktober 2020. Ik weet niet wat ik moet verwachten, maar volgens de laatste nieuwsberichten zijn de huizenprijzen alleen maar gestegen. In oktober vond ik het al van de zotte wat zouden kunnen krijgen voor het huis, dus ik ben zeer benieuwd wat de makelaar te melden heeft. Ivo neemt ook deel aan het gesprek via whatsapp beeldbellen. Doordeweeks zit hij al in het chaletje van mijn vader in Markelo omdat dat dichterbij zijn werk is. In de aankomende tijd zullen gesprekken vaker zo gaan verlopen. De makelaar begon het gesprek met het feit dat de huizenprijzen inderdaad weer onwijs gestegen waren, er nog steeds overboden wordt en er in onze buurt weinig huizen te koop staan, wat het voor ons gunstig maakt. Hij denkt het huis binnen 2 weken (en dat is lang) zeker wel verkocht te hebben. En wat de prijs betreft.....wij kunnen uitgaan van een prijsstijging ten opzichte van oktober van zo'n 30 duizend euro of meer. Mijn mond viel toch wel even open. Wat een geld... Waar gaat het naar toe met deze oververhitte markt? In Overijssel stijgen de prijzen natuurlijk ook dus het blijft een vestzak-broekzak verhaal. De makelaar heeft ons de keuze gesteld om het huis alvast in de verkoop te doen of om te wachten tot wij al een huis gekocht hebben. Daar zijn wij nog niet over uit. Als eerst maar eens proeven van de huizenmarkt in Overijssel.


3 mei 2021

 

In deze vakantie week heb ik drie huizen weten in te plannen voor een bezichtiging.  Ik had geprobeerd om voor nog meer huizen een bezichtiging in te plannen, maar helaas was dat niet meer mogelijk. Er was zoveel animo voor deze huizen dat een bezichtiging niet meer ingepland kon worden. Ook was het opvallend dat er bij steeds meer huizen op Funda vermeld werd dat er een bezichtigingsstop ingelast was. Er is dan vaak wel een reservelijst aanwezig, maar ook daarbij was ik dan de zoveelste op de lijst. Dat bevestigde wat wij al wisten. De huizenmarkt is ellendig op het moment. Ik besloot om een aantal aankoopmakelaars te bellen. Gewoon om even te horen wat zij voor ons zouden kunnen betekenen. Meerdere makelaars gaven aan dat het eigenlijk geen nut had om gebruik te maken van hun diensten. De markt gaat zo snel dat ook zij daar niet op tijd voor kunnen zijn. In een ander gesprek met een aankoopmakelaar werd het voor ons echter wel duidelijk dat ook voordelen kan hebben om een aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoopmakelaar vertelde mij namelijk dat zij een programma hebben waar zij ons voor kan inschrijven zodat wij alle huizen krijgen voordat ze op funda.nl komen te staan met het voordeel dat je de massa voor bent. Ook zei zij dat het de regel is dat klanten van een aankoopmakelaar altijd nog op de bezichtiginglijst gezet kunnen worden. Dit levert ons natuurlijk een groot voordeel op. Je moet een aardige duit in het zakkie doen om gebruik te maken van de diensten van een makelaar, maar als ons dat een mooi huis oplevert, zal je mij niet horen klagen. 


5 mei 2021

 

Deze week is het meivakantie. Wij vertoeven  in Markelo en ik heb 3 bezichtigingen ingepland. Niet echt een leuk uitje voor de meiden. Ze zien er een beetje tegenop. Huizen kijken, verhuizen.....bah. Tocht begint Sterre steeds meer interesse te krijgen. Ze heeft door dat de verhuizing echt gaat gebeuren. In haar opinie kan ze dan maar beter meebeslissen over de huizen. Ze vraagt steeds vaker of ik het huis waar wij interesse in hebben wil doorsturen naar haar. Dat doe ik natuurlijk. 

De huizen die wij in de aankomende week gaan bezichtigen staan ingepland om een idee te krijgen van de markt. Het eerste huis is een heel mooi herenhuis in Delden. Ik had nog net een plekje voor één van de kijkdagen weten te bemachtigen. Het huis is aan de dure kant. Eigenlijk niet de prijsklasse waarin wij op zoek zijn, maar toch willen wij er een kijkje op wagen. Als wij aankomen rijden valt het huis gelijk op. Het is een fantastisch mooi huis. Eentje waarvan je in de Randstad zeker 6 ton of meer voor zou betalen. Daarbij staat het op een super plek en is Delden wel een woonplaats wat alles heeft wat wij zoeken.  Er wordt gestart met een formeel praatje met de makelaar. Een aardige man die ons het hemd van het lijf vraagt. Ik beantwoord zijn vragen wel erg enthousiast en vraag mij later dan ook af of dit wel zo handig is. Laat ik onszelf nu niet teveel in de kaart kijken? 
Met een groeiende belangstelling vervolgen wij de rondleiding door het huis. Al snel zijn wij erover uit. Wat een gaaf huis! De makelaar laat ons weten dat wij een bod kunnen uitbrengen, twee dagen later voor 12.00 uur. De belangstelling is groot en het bod moet natuurlijk in één keer raak zijn. Waar is de goede oude tijd gebleven dat wij nog gewoon een bod konden doen en daarover konden onderhandelen? Terugkomend in het chaletje raak ik er niet over uit gesproken. Ik heb altijd de nare neiging niet te kunnen stoppen met praten wanneer ik enthousiast ben. De grote vraag blijft echter of wij het kunnen betalen. Ik bel de  hypotheekadviseur en gelukkig kan hij ons gelijk de volgende dag inplannen. En ja hoor, wij kunnen het betalen. Gelijk na het gesprek moeten wij het bod uitbrengen want het is al bijna twaalf uur. Ik merk dat wij helemaal meegesleurd worden in de huizenwaanzin. Waar je vroeger nog een bod uitbracht onder de vraagprijs, moet je er nu al dik boven gaan zitten. Wat een gekkenwerk eigenlijk. Stijf van de zenuwen probeer ik nog wat te maken van onze dag. Gelukkig komt al snel het verlossende telefoontje. Het was een mooi bod, maar de de eigenaars werden toch wat enthousiaster van een ander bod. Het verbaasde mij eerlijk gezegd niet. We zaten met ons bod niet heel ver van de vraagprijs af dus de kans dat een ander een hoger bod zou neerleggen was aannemelijk. We hebben geprobeerd om dichtbij onszelf te blijven, maar in de hitte van de strijd is dat nog best lastig. Nu achteraf verbaas ik mij toch hoe snel je meegesleurd wordt in dit proces. Je voelt de hete adem van andere kijkers, moet snel beslissen en hebt geen idee wat een goed bod is. Ondanks dat ik wist dat het bod waarschijnlijk te laag zou zijn, was ik toch wel een beetje teleurgesteld. Het was maar goed dat de terrassen weer open waren, want een biertje tegen de kater was zeer welkom. 

7 mei

 

Niets vermoedend rijd ik met mijn kids richting Goor. Daar zit een leuk kapperszaakje waar wij één keer per jaar als gezin een bezoekje brengen. Inmiddels zijn wij daar bekenden voor de kapper. Ivo is aan het werk en zal deze keer zijn knipbeurt over moeten slaan. Tijdens de autorit word ik gebeld. Mijn dochter neemt het telefoontje aan en zet hem op speaker. Aan de andere kant van de lijn klinkt een makelaar met de vraag of ik onderweg ben. Onderweg? Ik blijk een bezichtiging ingepland te hebben, maar heb de verkeerde datum in mijn agenda aangeklikt. En in mijn hoofd is het dus ook ergens fout gegaan met die datum, want ik dacht toch echt dat ik die de volgende dag zou hebben. De makelaar stelt mij gerust. Een uur later is er een plekje vrij gekomen wat een wonder is. Snel rijd ik door naar de kapper. Bij binnenkomst geeft de kapster aan dat het knipbeurtje hooguit 20 minuten in beslag zal nemen. Dat gaan we redden! Met gierende banden komen wij aan in Borne. Het blijkt een huis in een leuke en levendige woonwijk te zijn, soortgelijk als onze huidige woning. In een razend tempo worden wij door het huis geloodst, want we zijn erg laat en de volgende mensen staan straks weer voor de deur. We racen de trap op en af en ik vraag mij of ik mij hierna nog zal kunnen herinneren hoeveel verdiepingen het huis heeft. De meiden zijn enthousiast, maar het enige waar ik aan kan denken is dat ik mijn vent aan mijn zijde mis. We hebben dit scenario op voorhand besproken dat de kans aannemelijk zou zijn dat we niet beiden bij een bezichtiging aanwezig zouden kunnen zijn. Nu vertrouwen wij volledig op elkaar, maar ook werkelijk de knoop doorhakken zonder dat je wederhelft het huis gezien heeft is toch best lastig. Kans voor een tweede bezichtiging is er niet dus wij moeten een keuze maken op mijn opgedane kennis en indruk. Een huis is geen warm broodje, dat blijkt wel weer. Ook bij dit huis zal er een bod uitgebracht moeten worden op een bepaalde tijd en datum. Met een dubbel gevoel stappen wij weer in de auto op de terugweg naar het chaletje. Tot overmaat van ramp blijft het raampje van mijn mini coopertje openstaan en is er geen beweging in te krijgen. En natuurlijk begint het te regenen. Is dat een teken? Wanneer Ivo die avond terug is vertel ik hem over ons avontuur. Hij bekijkt het huis nogmaals op funda en zegt dan nog eens heel lief dat hij op mij vertrouwt en dat als ik denk dat dit het huis is, wij een bod moeten uitbrengen. Twee dagen lang en twee terras bezoekjes (in de buurt van de camping zit een erg leuke speeltuin met terras, waar wij dus graag gebruik van maken) later, ben ik erover uit. Het is een erg mooi huis, waar niets aan gedaan moet worden en in een perfecte buurt, maar gevoelsmatig neig ik naar een nee. Het is niet ons huis. Dat betekent dat onze zoektocht nog niet ten einde is en we weer door moeten.  Soms vergeet ik even dat wij deze week ingepland hadden om een indruk op te doen van de markt. Het is te laat......we zijn er inmiddels onderdeel van.


8 mei

 

Het laatste huis op ons lijstje van deze bezichtigingsweek gaan wij bekijken in Haarle. Ik heb nog nooit van dit dorpje gehoord, maar ik wil het graag een kans gunnen. Volgens wikipedia.nl wordt het dorp goed bezocht door toeristen. Je kunt er namelijk heerlijk wandelen en fietsen. Ik lees dus: Vrijheid!

 

Het huis staat inmiddels al vier maanden te koop. Al vier maanden! Zodra een huis langer dan 1 week op funda staat en nog niet verkocht is, moet je je gaan afvragen wat er mis mee is. Het huis staat aan een doorgaande weg. De weg oogt zo midden op de dag niet erg druk. Het huis is vrijstaand met een lap grond eromheen. Op het moment dat de makelaar de deur voor ons opent, komt de geur van oude mensies ons al tegemoet. Grappig hoe de geur van de bewoners in het huis achterblijft, ondanks dat de meubels (en de bewoners) niet meer aanwezig zijn. Ik durf te wedden dat wanneer ons huis te koop staat en de bezichtigingen gestart zijn, het bij ons ruikt naar hond. Dat heb je met een grote hond. Nu heeft onze makelaar al laten weten dat zij een speciale geurenlijn hebben ontwikkelt tegen gekke huisgeurtjes. Ik zeg super handig!! Weg met die natte hondengeur.

 

 

Goed, het huis. Toen ik het huis op funda.nl tegenkwam dacht ik dat dit het huis het zou moeten worden (inmiddels denk ik dat bij ieder huis dat ik tegenkom). Tijdens de bezichtiging kom ik echter toch tot een ander inzicht. Het huis an sich is leuk, met een wat gekke indeling beneden. Maar alles en echt werkelijk alles moet eraan gedaan worden. Nu staat het huis te koop voor 3,5 ton. Op zich best prima, maar reken er dan nog maar een ton bovenop als het al niet meer is voor alles wat er moet gebeuren. Mijn standaard vraag aan de makelaar is inmiddels of er veel animo is voor het huis. De makelaar antwoorde wat ontwijkend. Er zijn wat mensen geweest, maar nog niemand die echt stappen genomen heeft. Geen rijen aan de voordeur dus. Wat ik wel snap…. Toch besluipt mij het gevoel dat dit type huis, waarbij je dus twee rechter handen nodig hebt en je mauwen zal moeten opstropen wellicht nog de enige kansjes zijn voor mensen zoals wij. Modaal, zeg maar. Toch besluiten wij op de terugweg dat dit huis het niet gaat worden. Terrasje, here we come!

Nieuw!!!!!

 

10 mei 2021

 

Onze bezichtigingsweek zit erop. Ik denk dat wij weer een stukje wijzer geworden zijn. Vanaf nu is de kans groot dat ik geen huizen meer zal bezichtigen en Ivo dit alleen moet gaan doen. De afstand is nu te groot en de markt te snel om mij deel te laten zijn van de bezichtigingen. Voor elke bezichtiging mag je al blij zijn als je ingepland kan worden. Ik vertrouw Ivo volledig. Inmiddels is dit al het derde huis dat wij gezamenlijk gaan aankopen, dus we kunnen zeggen dat we elkaars smaak kennen. Ivo is volledig aan zet. Hij zit immers ook dichterbij het vuur omdat hij al in Markelo vertoefd. Ik kan vanuit huis alleen aan de knoppen draaien. Dit houdt in dat ik ervoor zorg dat alle bezichtigingen ingepland worden, de verkoop van het ons huis geregeld gaat worden en het huis aan kant ga maken voor de aanstaande bezichtigingen. Zo zijn de rollen weer eerlijk verdeeld :). 

 

Dat wij een stukje wijzer zijn geworden blijkt ook uit het feit dat we een aankoopmakelaar gaan inschakelen. Na een online gesprek merk ik dat ik vertrouwen heb in deze aankoopmakelaar. Natuurlijk moet nu nog blijken of mijn vertrouwen gegrond is. Ze mag zich in elk geval gaan bewijzen. In het pakket zit inbegrepen dat wij lid worden van een website waar alle aangemelde huizen vanuit de makelaars in omstreken als eerst zichtbaar in zijn voordat het huis op funda komt. Het enige wat ik moet doen is invoeren aan welke eisen het huis moet voldoen en het programma maakt een match. Bij elke match ontvang ik op mijn mail. Ik houd onze eisen zo breed mogelijk en het zoekgebied zo groot mogelijk, dus vele mailtjes met matches stromen mijn mailbox binnen. Ik merk al snel dat dit mij veel tijd oplevert. Zelfs nu ik dit aan het typen ben, verschijnen meldingen in mijn beeldscherm. Het turen op funda op elk mogelijk moment van de dag neemt veel tijd in beslag, dus dit is een verademing. Met één druk op de knop meld ik dat ik het huis wil bezichtigen en niet lang daarna neemt de assistent van de aankoopmakelaar contact met mij op dat de afspraak ingepland is. Dankzij dit programma is er altijd nog wel een plekje. Dat geeft hoop. En weer een hoop afspraken.....voor Ivo, want ik draai enkel thuis aan de knoppen.