Tijd&Geld

Het stekkie in Krommenie hebben wij gekocht in 2017 (en inmiddels weer bijna verkocht). Eerder woonden wij ook al in Krommenie in een jaren 60 woning. Een fijne woning, maar wij waren er toen al wel over uit dat wij graag naar de wijk Willis zouden willen verhuizen. Destijds zaten wij nog midden in huizencrisis en stond onze jaren 60 woning, net als dat van vele anderen dubbel en dwars onder water. Eind 2016, toen de crisis op zijn eind begon te lopen, waagden wij het er toch maar op om de makelaar eens uit te nodigen voor een waardebepaling. Helaas stonden wij toen zeker nog met tienduizend euro onder water. Wij besloten om het huis wat op te knappen en af te wachten wat de huizenmarkt zou gaan doen. Het einde van crisis was echter al heel snel aangebroken en dit was gelijk zichtbaar op de huizenmarkt. Een half jaar later, toen wij diezelfde makelaar nogmaals uitnodigden, hadden wij alweer te maken met een overwaarde van maar liefst tienduizend euro. De huizenprijzen waren in een half jaar tijd al met 20.000 euro omhoog gegaan (afhankelijk van het huis en woonplaats uiteraard).

 

De volgende woning vonden wij in de stille verkoop. Het huis stond niet op Funda. Dit heeft voor ons het verschil gemaakt, want het overbieden begon toen al wat gebruikelijker te worden. Als het huis op Funda was gekomen, hadden wij het naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen betalen. We deden een bod net onder de vraagprijs en deze werd na wat horten en stoten geaccepteerd. Ons geluk kon niet op. Een heerlijk stekkie aan het water en in de wijk Willis. Wat waren wij blij! Wij namen ons heilig voor dat wij vooral zouden gaan genieten van onze tijd in dit huis.

 

Uit onze vorige hypotheek, die opgebouwd was met een spaarhypotheek, kwam er een leuk bedrag vrij waar wij in de nieuwe woning een badkamer, vloer en de aanleg van de tuin van betaalden. We maakten alles naar eigen smaak en smeten voor het creëren van die eigen smaak het geld aardig over de balk. Al snel kwamen er een bootje, kano, hengels en een heerlijke lounge set. Alles om maar van dat prachtige water te kunnen genieten. Van de kano hebben wij echter niet lang kunnen genieten. Nog tijdens de verbouwing van het huis, waaide de kano tijdens een storm in het water met een grote scheur in de romp als gevolg. Hij was niet goed opgeborgen, wat geschaard kan worden onder het gevolg van luiigheid. Ook van het bootje hebben wij weinig genot gehad. Het motortje begaf het al snel en tijdsgebrek samengaand met nog wat andere excuses heeft ervoor gezorgd dat wij drie jaar lang tegen een ongebruikt bootje aangekeken hebben.

 

Het geld was dan ook zo op en daarbij genoten wij nog niet zo van het huis als dat wij in eerste instantie van plan waren.
Destijds had ik geen enkel besef van de waarde van geld. En al zeker had ik niet het besef hoeveel uren wij hebben moeten werken om het potje van de spaarhypotheek tot dat bedrag vol te krijgen. Een bedrag wat wij dus in een oogwenk opgemaakt hadden.


Nu ben ik zover dat ik denk: de nieuwe badkamer was heerlijk en echt wel de moeite waard, maar was het ook echt nodig om een dure spiegel te nemen? En was het echt nodig om de wand op die hele speciale manier te laten stucken? En wat als je niet echt zuinig op je spullen bent en je dus door je eigen schuld weer opnieuw een hengel moet aanschaffen. Zonde van het geld! Maar vooral ook van onze tijd. Want ondanks al onze uitgaven, waar wij dus veel tijd in gestopt hebben met hard werken om dat geld op onze rekening gestort te krijgen, hebben wij niet de tijd en de rust gevonden om te genieten van alles wat wij aangeschaft hadden.

 

Ik durf inmiddels te zeggen dat ik mij bewuster ben geworden van de combinatie tijd en geld. De uitspraak geld is tijd is helemaal waar, maar andersom gaat het natuurlijk net zo op. Tijd is geld. Met geld kan je tijd kopen maar met tijd maak je ook geld, indien je je tijd in werken stopt en daar geld mee verdient. Tijd is kostbaar. De enige zekerheid die wij hebben in het leven is dat je tijd opraakt. Daarom willen wij graag onze tijd gaan besteden aan hetgeen wat wij echt leuk vinden. Dat houdt ook in dat wij het geld dat wij hebben bewuster gaan uitgeven en onze tijd beter willen gaan besteden. Dus waarom passie en werk niet gaan combineren? Twee vliegen in één klap. Je verdient je geld en besteed je tijd aan iets wat je echt leuk vindt.

 

 

Ivo heeft de stap in maart al gewaagd en ik ben op 8 september aan de beurt om mij in te laten schrijven bij het KVK. Om iets op te kunnen bouwen voor jezelf, als ondernemer ben je wederom weer hard aan het werk. Ik het vermoeden dat ik mij daar nog in zal vergissen, dus daarom zal ik ernaar streven dat ik de tijd die ik daar in stop, er vooral in ga stoppen met erg veel plezier.