Verkoop en overwaarde.

Ons huis in Krommenie is officieel verkocht. Wegens Corona moesten wij al eerder onze handtekening zetten en konden wij dat vanaf afstand bij een notaris hier uit de buurt doen.
In mijn eerdere blogs heb ik laten weten dat wij grootse plannen met de overwaarde van de woning hebben. In maart ben ik met het blog begonnen en in de tussentijd is er veel gebeurd. De huizenprijzen waren toen ten opzichte van september 2020 (toen ons plan bestaansrecht begon te krijgen) alweer een heel eind de lucht ingeschoten. Ook in het Oosten was dit het geval. Vanaf mei konden wij werkelijk onze zoektocht beginnen omdat Ivo toen door de proeftijd van zijn huidige werkgever heen was. Na het doorlopen van de proeftijd kan pas een hypotheek verstrekt worden. In die tussenliggende periode werd de huizengekte nog iets gekker. Kleine dorpjes in Overijssel werden in korte tijd razend populair en makelaars stonden te kijken van het feit dat er zelfs daar flink overboden werd. Wij hebben dat ook gemerkt in onze zoektocht. Tegelijkertijd groeide ook met de dag de overwaarde van onze woning in Krommenie waardoor het een broekzak,-vestzak verhaal was.

 

Hoe populair de kleine dorpjes zijn hebben wij gemerkt tijdens het bezichtigen van o.a. woningen in Borne, Nijverdal, Delden en Hengevelde. Bij één van deze woningen zijn wij zeker met een ton over de vraagprijs overboden. Toen Ivo ging bezichtigen bij onze huidige woning, wisten wij dat wij hier ook een grote som aan geld moesten meenemen. Als Westerling waren wij hoogstwaarschijnlijk in het nadeel omdat wij toch van buitenaf komen, dus moesten ‘an offer they can not refuse’ op tafel leggen. Dat hebben wij dus gedaan waardoor wij de kopende partij zijn geworden. Achteraf hebben wij de vorige bewoners gesproken. In dat gesprek vertelden zij dat er 18 bezichtigingen ingepland stonden waarvan 17 een bod uitgebracht hadden. Mensen hebben aan de deur gestaan om al op voorhand te laten weten dat er interesse was. Er was een hoop congruentie. Zonder dat goede bod hadden wij het niet gered.

 

Ik durf nu te zeggen dat het huis ons meer gekost heeft als dat wij aanvankelijk bedacht hadden en dat zit hem dan vooral in het bedrag dat wij overboden hebben. Wij zijn in alle opzichten over onze geldgrens heengegaan. Omdat wij zelf in een lastige situatie zaten, doordat Ivo doordeweeks al in Overijssel zat en de zoektocht daardoor steeds vermoeiender werd, zorgde ervoor dat wij bereid waren om over onze geldgrens heen te gaan. Ook het huis had daar uiteraard een aandeel in, want het was precies wat wij zochten. Het huis is helemaal af, goed onderhouden, met kantoor ruimte en vrij uitzicht.


Heb ik er spijt van? Nee, dat niet. Het heeft ons tot nu toe een hoop moois opgeleverd.

Gelukkig hebben wij ons huis ook goed kunnen verkopen. Dat heeft ervoor gezorgd dat we geld over hebben. Ook bij de verkoop van onze woning was het gekkenhuis. Binnen de kortste keren was de inschrijflijst voor de bezichtigingen vol. Al snel hing de makelaar weer aan de telefoon met de vraag of er nog extra dagen ingepland konden worden. Ik was blij dat er middagen en ochtenden ingepland werden en dat de bezichtigingen achter elkaar plaats vonden, want dat scheelde heel veel tijd in de schoonmaak en het opruimen van het huis. Uiteindelijk hebben wij over de twintig bezichtigingen gehad, waarvan 7 een bod uitgebracht hebben. Uiteindelijk is er 60.000 euro over de vraagprijs heen geboden.

 

Het uiteindelijke bedrag wat op onze rekening is gestort is na de verkoop van de woning is een rekensom geworden van het overgeboden bedrag van de huidige woning en de eerdere openstaande hypotheek. Al met al is het een mooi bedrag en genoeg om onze oorspronkelijke ideeën uit kunnen voeren. Ik heb eerder al laten vallen dat wij het geld willen gebruiken om o.a. een passieve inkomensstroom te gaan realiseren en een start te kunnen maken met een onderneming. Er is ook ruimte voor een andere grote wens van ons, namelijk een campertje. Ik zal niet exact los laten hoeveel wij aan overwaarde op onze rekening gestort hebben gekregen, maar ik durf wel te zeggen dat we voor nu een mooie start kunnen maken van onze weg naar een vrijer leven.  

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Angie (zondag, 17 oktober 2021 07:34)

    Wat bizar toch die gekte op de huizenmarkt. Heb 3 jaar geleden een zelfde situatie meegemaakt en dat heeft mij ook een nieuwe start in het leven gebracht. :)