Doelen bepalen en behalen.

voor de weg naar een vrijer leven.


'Wat wil je nu echt'. deze vraag van Michael Pilarczyk heeft mij geholpen om na te denken over mijn doelen in het leven. Zonder deze vraag, die ik per toeval tegen kwam op youtube had ik nog steeds doelloos in het leven gestaan. Nu ik een doel heb en na ga streven wat ik echt wil, merk ik een grote verandering in mijzelf. Ik heb mijn richting bepaalt en ben blijer dan voorheen.

 

Om het doel in je leven te kunnen bepalen moet je als eerst kunnen beantwoorden wat je echt wilt in je leven. Voor ons is dat meer rust creëren.  Dit doel vertaalt zich in een verhuizing naar de andere kant van het land waar wij gaan streven om de subdoelen te behalen die meer rust in ons leven gaan creëren. Namelijk onze passie met werk verbinden (schrijven, fotografie, whisky) en financiële onafhankelijkheid behalen. Voordat wij zover waren om deze beslissing te maken, is er veel denk en gevoelswerk aan vooraf gegaan. Ik wist al jaren niet meer waar ik echt warm voor liep. Dit heb ik echt weer moeten ontdekken.

Dus wat wil je nu echt? Waar droom je al jarenlang van? Hoe zie jij je leven op z'n best voor je? Dit kan echt werkelijk van alles zijn. Durf te dromen. 

 

Richting bepalen:

Zodra je weet wat je echt wilt, heb jij je doel bepaalt. Jhebt een idee naar welke richting je op moet gaan werken. Belangrijk is dat je het einddoel voor ogen hebt. Om naar dat doel toe te werken is het van belang dat je korte en lange termijn doelen stelt. Je lange termijn doel zou je einddoel kunnen zijn. Als het jouw wens is om over vijf jaar een vakantiewoning in Spanje te hebben, zal je binnen die vijf jaar stappen moeten zetten om dat doel over vijf jaar behaald te kunnen hebben. Korte termijn doelen zijn gemakkelijker te overzien en te behalen. Je kan elk behaalt korte termijn doel zien als je eigen persoonlijke overwinning. 

 

Maak je doelen zo concreet mogelijk. Een doel zoals: 'Ik wil volgend jaar als manager gegroeid zijn' is te vaag. Je weet niet welke stappen je moet zetten en hoe je dat doel gaat behalen.

Hieronder een voorbeeld van een concreet korte termijn doel.

 

Voorbeeld Korte termijn doelen:

In januari 2022 heb ik de cursus persoonlijk leiderschap behaald.

 

  • Januari 2021 oriënteer ik mij op een opleiding voor persoonlijk leiderschap.
  • Februari 2021 heb ik mij ingeschreven.
  • In maart 2021 start ik met de cursus.

 

etc.

 


Deze korte termijn doelen stel je elke keer bij en bewandel je tot je je einddoel behaalt hebt.
Zoals je bij het voorbeeld kunt zien, bestaat het eerste stapje in het korte termijn doel uit research doen. Research is heel belangrijk. Wat heb je nodig of wat voor skills heb je nodig om je doel te realiseren? Als je het hebt over bepaalde skills eigen maken, spreek je over persoonlijke groei.

 


Op deze pagina vind je meer over persoonlijke groei.

Van uitstel komt afstel.

Op het moment dat je je doel voor ogen hebt, ga er dan voor! Stel het niet uit. Michael Pilarczyk zegt heel helder: 'Begin voordat je er klaar voor bent'. Je bent er namelijk nooit echt klaar voor. Dat gevoel van ergens klaar voor zijn komt pas als je start. Zodra je gestart bent komt de rest vanzelf. Je weet wat je moet doen. Ik wilde al 6 jaar een blog starten, maar elke keer liet ik 'belangrijkere' dingen voor gaan en zo startte ik dus niet. Nu ben ik eindelijk wel gestart. Gewoon zomaar op een ochtend, terwijl ik er naar mijn gevoel nog niet klaar voor was....

Niet opgeven!

Volharding heb je hard nodig om je doel te kunnen behalen. Doorgaan tot je je doel behaalt hebt. Natuurlijk kan je tegen obstakels aan lopen en merk je dat wat je aan het doen bent niet leidt tot het gewenste effect. Geef niet op, maar wees flexibel en creatief. Stuur bij. Onderzoek andere opties en mogelijkheden zonder teveel af te wijken van je doel. Er leiden tenslotte meerdere wegen naar Rome. Alleen wie doorgaat zal uiteindelijk winnen.