Hoe jij persoonlijk kunt groeien.

op de weg naar vrijheid.


'Groeien zoals jij dat wilt'

 

Net zoals planten de ruimte moeten krijgen om te kunnen groeien, hebben wij mensen deze behoefte aan ruimte ook. Ook wij hebben de ruimte nodig om ons te kunnen ontplooien, te leren en vaardigheden die je nog niet beheerst eigen te maken. Het merendeel van de mens geeft zichzelf deze ruimte niet. Verschillende oorzaken kunnen daar de reden van zijn. Ik noem er maar een paar…
Ze zijn te vermoeid na een lange werkdag. Niet de tijd kunnen vinden. Ze vragen zich af of ze het wel kunnen. Belemmerende overtuigingen en negatieve gedachten spelen een grote rol.

Of zij vinden het gewoon weg niet belangrijk. Allemaal zeer plausibele redenen, begrijp mij niet verkeerd maar als je het mij vraagt is persoonlijke groei net zo belangrijk als eten, drinken en slapen. Wel wat minder cruciaal om in leven te blijven, maar minstens zo belangrijk als het gaat over goed in je vel zitten en mentaal fit blijven.

 Persoonlijke groei gaat over je blijven ontwikkelen om een doel te kunnen behalen. Vaardigheden beheersen die je nu nog niet in huis hebt. Het is belangrijk om je doel helder te hebben. 

 

 

Een positieve mindset:

Het hebben van een positieve mindset is veruit het belangrijkste om persoonlijk te kunnen groeien. Zonder een positieve mindset kan je niet groeien . Je moet namelijk sterk genoeg zijn om je angsten, belemmerende gedachten en overtuigingen te overwinnen. Want als deze drie je nog in de weg staan, is persoonlijke ontwikkeling onmogelijk en kan je géén bergen beklimmen en dromen waarmaken. Je zal moeten leren om door te gaan, niet op te geven en onderweg flexibel te zijn.

 

 

Ook interessant: Alles over een positieve mindset.

 

 

Tools:

Welke tools heb je nodig voor het behalen van je doel? Wil je kunnen spreken voor een groot publiek? Mensen inspireren? Super leuk, maar heb je ook al de tools om dit te kunnen doen. Hoe ontwikkeld zijn bijvoorbeeld je communicatieve vaardigheden? Hoe sta je op dat podium? Lukt het om mensen te bereiken als je zelf nog niet goed weet welke boodschap je over wilt brengen? 

 

Bepaalde tools heb je nodig om te kunnen bereiken wat je wilt. Wat als je deze tools nog niet in huis hebt? Geef je dan je droom op of ga je door en maak jij je deze tools eigen? Realiseer je wel dat persoonlijke groei niet altijd gemakkelijk is. Je zal uit je comfort zone moeten stappen. Dit kan zeker in het begin als onprettig worden ervaren. Een ijzersterke mindset heb je nodig om niet op te geven en om flexibel te zijn als de situatie daarom vraagt.

 

Voorbeeld:

Ik vind fotografie erg leuk om te doen. Ik pakte vroeger vaak mijn spiegelreflexcamera erbij en schoot er wild op los. Dat ging mij ook best goed af, maar verder dan dat kwam ik niet. Nu hoeft dat natuurlijk ook niet, maar voor het doel dat ik nu voor ogen heb zal ik toch de functies op mijn camera beter moeten begrijpen en kunnen inzetten. Lichtinval? Als je niet weet hoe je het kunt gebruiken kan het je aardig tegenwerken. Wat ik nu nodig heb zijn tools om te begrijpen hoe ik goede foto’s kan maken. Dit zal mij aardig wat tijd gaan kosten maar ik weet dat dat het waard zal zijn. Door persoonlijk te groeien haal je uit jezelf wat er in zit. 

 

En nu?

Belangrijk is dus een positieve mindset. Als je dit hebt en weet welke dromen jij wilt gaan waarmaken kan jij je doelen gaan behalen. Als je je doel bepaalt hebt, kan je gaan nadenken wat je nodig hebt om dat doel te kunnen behalen. Als je daar meerdere vaardigheden voor nodig hebt, zoals het behalen van een certificaat, weet je wat je te doen staat. De weg om je de vaardigheden eigen te maken is vaak hobbelig. Het kan veel van je vragen. Uit je comfortzone treden is vaak de lastigste stap. Dit gaat mogelijk gepaard met tegenstrijdige emoties en negatieve gedachten. Het zal letterlijk oncomfortabel voelen. Laat je daar vooral niet leiden en afleiden. Geef niet op en ga ervoor! Het is het waard! Het resultaat zal uiteindelijk goud zijn.

 

 

 Lees hier meer over bepalen en behalen van je doelen.

 


Meer artikelen over persoonlijke ontwikkeling

Het geheim van affirmaties

Alles over mindset

Tips & tricks om je doelen te behalen.


Meer over dit onderwerp: