Alles over mindset.

                                                                                              op weg naar een vrijer leven.


Mindset oftewel geesteskracht. Je herkent het vast wel. Je wilt aan iets nieuws beginnen. Een opleiding, solliciteren, voor jezelf beginnen etc. Je begint daar met volle moed en veel zin aan, maar halverwege blijkt het lastiger te zijn dan je dacht. Je wordt meerdere keren afgewezen, je klanten kring wil maar niet groeien en je idee lijkt maar niet opgepikt te worden. Het stemmetje dat in je hoofd zegt dat je gaat falen krijgt de overhand. Je geeft op. Het heeft toch geen zin....

 

Een positieve mindset is heel belangrijk om doelen te kunnen bereiken. Een positieve mindset zorgt ervoor dat je in oplossingen en mogelijkheden denkt. Falen? Eigenlijk bestaat dat niet. Je ziet een falen als een leermoment. Je bent flexibel en verandert de koers om daar te komen waar je heen wilt. Je maakt je eigen regels en handelt daar naar. Je vertrouwt volledig op je eigen talenten, kennis en kunde. 

 

Om je leven te kunnen veranderen, is een positieve mindset erg belangrijk. Alleen met een positieve mindset kan jij je doelen behalen. De weg om je doel te behalen zal niet eenvoudig zijn en een lange adem nodig hebben. De weg is niet recht en geplaveid, maar met bochten en hobbels. Omdat wij nu zelf ervaren hoe belangrijk die mindset is om de weg naar een vrijer leven te kunnen bewandelen, wil ik graag inspireren hoe je een positieve mindset kan opbouwen. 

Wat is mindset?

Volgens de theorie van Carol Dweck is het de overtuiging hoe volwassenen en kinderen over zichzelf denken en in het bijzonder hoe zij denken over hun kwaliteiten en intelligentie.

 

Mindset is een manier van denken. Het zegt iets over hoe jij naar jezelf, anderen en de wereld kijkt. Carol Dweck heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de mindset van succesvolle mensen en van minder succesvolle mensen. Zij kwam tot de conclusie dat er in de manier van denken een groot verschil zit.

 

'Statische mindset' versus groeimindset:

Hoe kan het toch dat de één volledig vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen en alle obstakels in het leven weet te overwinnen en dat de andere bij elke tegenslag een stukje van zichzelf verliest?

Een persoon met een statische mindset gaat ervan uit dat intelligentie, persoonlijkheid en karakter niet veranderbaar zijn. Je wordt met deze eigenschappen geboren. Zij zien falen als iets negatiefs, trekken zich terug en schuiven de verantwoordelijkheid van zich af (bron M.Pilarczyk). Mensen met een statische mindset hebben vaker een negatief zelfbeeld. Mensen met een groeimindset gaan er juist vanuit dat je talenten, persoonlijkheid en vaardigheden kunt ontwikkelen. Deze eigenschappen kunnen ontwikkeld worden door inspanning, toewijding en doorzettingsvermogen. 

Je hoeft niet persé een statische of een op groeimindset te hebben. Het is wel zo dat de één meer aanwezig is dan de ander. 

 

Dweck zegt ook: 'Het zijn sterke overtuigingen, maar het blijft een manier van denken en je denken kun je veranderen'.  Met andere woorden: wanneer je sterke overtuigingen hebt die een positieve mindset in de weg staan kun jij dat veranderen. 

 

Succes:

De manier waarop jij nadenkt bepaald je succes. Wat zie jij wanneer je kijkt naar een succesvol persoon? Welke karaktereigenschappen zie je terug? Succesvolle mensen zien falen niet als iets slechts. Zij zien het als een leermoment, stellen zich flexibel op en geven niet op. Ze hebben een helder doel voor ogen en gaan niets uit de weg om dat doel te behalen. Zij vertrouwen op hun eigen kunnen.

 

Een mooi verhaal vind ik het verhaal van Arnold Schwarzenegger. Hij groeide op Thal (Oosterijk) en droomde van een ander leven. Hij was vastbesloten om bodybuilder te worden en deed daar werkelijk alles voor. Hij trainde vijf uur per dag, ging naar school en werkte daarnaast in de bouw. Na hard en lang werken heeft hij zijn doel behaald en nog veel meer.

 

Kijk hieronder naar zijn inspirerende verhaal.

 

 

Conditionering:

Om te begrijpen waarom wij bepaalde overtuigingen hebben moet je terug naar je verleden. Het onbewuste gedrag en de daarbij behorende handelingen hebben te maken met welke ervaringen jij in je jeugd hebt opgedaan.(Zie ook de pagina: overtuigingen de baas) Onbewust worden ervaringen opgeslagen op de harde schijf van je geheugen en handel je daarnaar in het dagelijks leven. Om je mindset te kunnen veranderen is het dan ook belangrijk om de psychologie te begrijpen. Ons gedrag bestaat uit 95 procent onbewust gedrag en 5 procent bewust gedrag.

 

Een goede mindset kan je dus ontwikkelen:

Heb jij bepaalde doelen voor ogen? Dan is een positieve mindset om je doelen te behalen ontzettend belangrijk. Een goede mindset bepaald je resultaten.
Voor ons geldt dat ook! Ons doel is een vrijer leven. De eerste (en de gemakkelijkste stap) is de verhuizing. Daarna gaat het 'echte' werk pas beginnen en is ook voor ons een steengoede mindset belangrijk. (zie mijn blog over onze reis)
Wat is er nodig om een positieve mindset te ontwikkelen? Om daar achter te komen is het belangrijk dat je begrijpt waar je mindset uit bestaat. Lees hieronder verder.

 
Mijn boekentips


Michael Pilarczyk
Master your mindset


Napoleon Hill

Think and grow rich


Rajshree Patel

Het geheim van Levenkracht.