Tips om persoonlijk te kunnen groeien.


Groeien kan je altijd en overal.

Niemand wil stilstaan in zijn leven. Wij willen allemaal groeien. Groeien om een betere versie van onszelf te worden of om beter te worden iets wat je leuk vind en je interesses liggen. Dit wordt ook wel persoonlijke ontwikkeling genoemd. Het gaat er bij persoonlijke ontwikkeling om dat jij beter in iets wordt wat jij leuk en/of belangrijk vind. Of wanneer jij dingen in je leven anders wil aanpakken. Vaak gaat persoonlijke ontwikkeling niet over het groeien op één dag, maar zal je meerdere fases moeten doorlopen, met vallen en opstaan om daar te komen waar je wilt zijn. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? 

Tip 1: Wat wil je bereiken?

De eerste stap begint met het bedenken wat je wilt bereiken. Wat zijn jou dromen en doelen die je wilt waarmaken en behalen? Wat zijn jou diepste verlangens? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

  • Wat vind ik belangrijk?
  • Wat wil ik graag behalen?
  • Wat wil ik graag leren?

Tip 2: Het maken van een keuze

Wanneer jij antwoord hebt op de bovenstaande vragen, kan je een keuze maken. Ga jij jou dromen waarmaken? Als je voor ja gekozen hebt, dan is het belangrijk te beseffen dat je op de juiste weg bent. Je gaat vanaf nu groeien. Elke stap die je neemt zorgt voor meer groei in jouw ontwikkeling. Weet dat de weg vaak niet glad geplaveid is, maar z'n hobbels zal hebben. Laat je daardoor niet tegenhouden maar laat elke hobbel jou wat leren.

Ook interessant:

Tip 3: Waar sta je nu?

Waar sta je nu? Niet echt een alledaagse vraag die je jezelf stelt. Toch is het goed om te weten wat jou vertrekpunt is. Als je inzicht hebt over waar je nu staat, dan weet je ook waar je heen moet groeien.

Je kan jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat gaat er goed?
  • Waar ben ik niet tevreden over en wat kan beter?

Als je uitdiept wat er goed gaat, dan achterhaal je ook waar je kracht ligt. Niet iedereen is zich bewust van zijn of haar kracht. Wellicht kan je goed luisteren, vragen stellen, oplossingen bedenken of laat jij je niet snel van je stuk brengen. Dit kunnen sterke eigenschappen zijn die je kan gebruiken op de weg van persoonlijke groei en het waarmaken van je dromen. Blijf dichtbij jezelf. Dit zal je helpen om elke hobbel te kunnen nemen.

 

Wanneer je helder hebt waar je niet tevreden over bent en wat beter kan, dan weet je ook wat je minder sterke kwaliteiten zijn. Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Dat geeft helemaal niets. Als je weet dat je vaak over je grens heen gaat en jezelf wegcijfert voor anderen waardoor je er niet aan toe komt om je eigen doelen te behalen, leer dan hoe je grenzen aan kan geven zodat je kan werken aan je eigen dromen. Ook dat is persoonlijke groei!

Tip: 4 Maak je doelen helder:

Wat je ook wil gaan doen, het is altijd belangrijk om je doelen helder te hebben. Wat wil je wanneer bereikt hebben? Als je doel helder hebt dan weet je ook wat je nodig hebt om dat doel te kunnen bereiken. Welke tools heb je nodig? Als je fotograaf wilt worden, dan is het belangrijk om te weten hoe je foto's maakt. Zomaar wat doen gaat je (indien je dat wenst) geen betalende klanten opleveren. Dus wat heb je nodig om een goede fotogaaf te worden en betalende klanten te krijgen. Zoek dit uit en werk daarnaar toe. Op de pagina het bepalen en behalen van je doelen legt je verder uit hoe jij jou doelen helder op papier kunt zetten.

Tip 5: Neem je verantwoordelijkheid

Ben jij iemand die graag de verantwoordelijkheid van zich afschuift? Het kan best lastig zijn om toe te geven dat je ergens een fout gemaakt hebt. Maak wees gerust. Iedereen maakt fouten. Het kan juist ook heel bevrijdend wanneer je kritisch gaat kijken naar jezelf. Een fout gemaakt? Wat kan de volgende keer beter? Sterker nog, zie het niet als een fout maar als een leermomentje. Wees ook niet bang om fouten te maken. Foutjes zijn cadeautjes waardoor je kan groeien.

Tip 6: Uit de comfortzone.

Op het moment dat je persoonlijk gaat groeien zal je uit soms uit je comfortzone moeten stappen. Dat kan een best ingewikkeld iets zijn en letterlijk oncomfortabel voelen. De meer je uit je uit je comfortzone komt, de meer je groeit. Je kan het zien als een plantje die je water geeft. Hoe meer water je het plantje geeft (zonder het plantje te verzuipen) de meer het plantje zal groeien. Zo is dat ook met elke situatie die je uit je comfortzone haalt. Wanneer het niet teveel is en je niet verzuipt, zal je daardoor groeien.

Tip 6: Niet te snel willen.

Groei heeft tijd nodig. Heb daarom geduld. Elke stap is er één, hoe klein de stap soms ook is. Vergelijk jezelf ook niet met anderen. Er zijn altijd mensen die sneller gaan, maar ook die langzamer zijn. Kies je eigen tempo en wees blij met de vooruitgang die je ziet. 

Tip 8: De eindstreep.

Op een zeker moment kom je daar waar je zijn wilt. Super goed! Geniet van dat moment. Weet wel: je bent nooit uitgeleerd. Dat zou ook maar saai zijn. Dus kies gewoon weer een nieuw doel en/of een nieuwe droom en ga er weer voor. 

Artikelen die ook interessant zijn:


Het bepalen en behalen van je doelen.

Meer over persoonlijk groeien.

Alles over mindset.