Vrij zijn in werk.


 

 

Wanneer jij een vrijer leven wil, is het belangrijk dat jij je vrij voelt in je werk en je plezier en energie uit je werk haalt. Je bent immers een groot gedeelte van je leven aan het werk. Vrij zijn in werk betekent voor iedereen wat anders. Wat betekent vrij zijn in werk voor jou? 

 

 

Heb jij altijd geweten wat je later wilde worden? En ben je dat beroep ook werkelijk uit gaan oefenen of is de kinderdroom verloren gegaan? Uit onderzoek is gebleken dat 22% van de werkenden niet met plezier aan het werk is. 62 procent van de ondervraagden zegt zelfs geen energie uit het werk te krijgen. Aan de andere kant zijn er ook mensen die zelfs na hun pensioen juist doorgaan met werken. Juist omdat zij zoveel plezier in het werk hebben.  Wat een verschil! Zou het te maken kunnen hebben dat de meesten van ons al zo vroeg in het leven een richting hebben moeten kiezen? Rond je zestiende levensjaar moet je immers al kiezen welk beroep je later wilt gaan uitoefenen. Is het realistisch te denken dat jongeren op die leeftijd al weten wat ze willen, wie zij zijn en welke talenten zij bezitten? Werkplezier blijkt wel erg belangrijk te zijn om je werk vol te kunnen houden tot je pensioen of zelfs nog langer. Hoe staat het er voor met jou werkplezier? Sleur jij jezelf door iedere werkdag heen of ga je fluitend naar je werk?  

 

Mocht het zo zijn dat jij bij die 62 procent hoort, lees dan vooral verder. Elke dag jezelf naar je werk sleuren kost energie. Dit is zonde. En op het moment dat je ook geen energie meer hebt om naast je werk te kunnen genieten van de kleine dingen, wat blijft er dan nog over?  

 

Maar hoe kan je dat nu oplossen? Hoe kan je energie krijgen van je werk en met plezier je werkdag doorkomen.

 

Nu kan het zo zijn dat jij je huidige baan met een goede reden gekozen hebt. Omdat je de functie erg leuk vind of omdat je goed bent in wat je doet en dat plezier geeft. 

 Belangrijk is dat je als eerst weet wat je blij maakt. Waar ligt je passie en waar ben je goed in? Heb je bepaalde talenten die je moeiteloos in kan zetten? Maar hoe kom je er achter wat echt bij je past? Hier tips te lezen hoe jij vrij in je werk kan zijn.

 

 


Tip 1:

Wat betekent vrij zijn in werk voor jou? Betekent dat voor jou plezier en energie uit je werk halen? Voel jij je vrij als je niet voor een baas hoeft te werken? Of voel jij je juist vrijer wanneer je geen financiële rompslomp hoeft rond te breien en je geen opdrachten binnen hoeft te halen. Welke van de twee past er bij jou? Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.  Belangrijk is dat jij weet waar jij je goed bij voelt en waar jij je vrij in voelt. Maak een keuze.

Tip 2:

Denken dat je weet wie je bent is wat anders dan weten wie je bent. Ken jij jezelf echt? Weet jij wat je passie is en waar je energie van krijgt? Wat is jouw drive? Als het antwoord nee is, dan moet je ontdekken wie je bent voordat je kan beslissen welk werk bij je past. Misschien heb je ontdekt dat je huidige werk niet meer past bij je ambities en ga je liever in een andere branche wil werken. Alles is mogelijk.

Tip 3:

Van je passie en talent je werk maken? Dat is zeker mogelijk. Er zijn veel ondernemers die van hun passie hun werk maken. Wanneer je je gepassioneerd over iets voelt, zal je ook sneller de drive voelen om veel tijd en energie in je werk te stoppen. Het voordeel zal dan ook zijn dat je energie krijgt van je werk. Ontdek welke mogelijkheden er zijn om van je passie je werk te maken. Belangrijk is dat je mensen kan voorzien in hun vraag. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een muziekinstrument bespelen. Lijkt het je leuk om anderen te inspireren met jou muziek? Ga muziekles geven. Onderzoek de mogelijkheden en de vraag vanuit eventuele klanten. Ga na hoe jij van jou passie je werk kan maken. 

Lees hier:

Tip 4:

Ben je er uit? Wil je gaan ondernemen of ga je op zoek naar een andere functie? Het kan zo zijn dat je tot de ontdekking komt dat je huidige werk toch wel bij je past. Zoek dan uit waarom je energie verliest in je huidige baan. Zijn het je collega's, is het de werksfeer of past de huidige functie binnen het bedrijf niet meer bij je en moet je wellicht op zoek naar een andere werkgever? Zoek uit wat jou gelukkig maakt en ga daarmee aan de slag. 

 

Wat de keuze ook is, ga ermee aan de slag. Ondernemer word je niet zomaar. Een nieuwe baan komt niet vanzelf op je pad. Zet heldere doelen op papier en bewandel elke stap.

Hier kan je meer lezen over: